NJË HISTORI E VËRTETË E DHIMSHME E MOTRAVE SIAMEZE HILTON

NJË HISTORI E VËRTETË E DHIMSHME E MOTRAVE SIAMEZE HILTON

Daisy dhe Violet Hilton (5 shkurt 1908 – 4 janar 1969) ishin dy binjake të bashkuara nga  Mbreteria e Bashkuar . Ato kanë interpretuar si aktore  në vitet 1920 dhe 1930. Ato u bënë  të njohura  për paraqitjet e tyre në filmat  në Freaks dhe Chained for Life .

Binjaket kanë lindur në Riley Road, Brighton , Angli, më 5 shkurt 1908.  Nëna e tyre quhej  Kate Skinner, një shërbëtore e pamartuar. Motrat lindën të bashkuara në pjesën e hijeve. Ata u quajt ndryshe ose quheshin si “Binjaket siameze”, “The Hilton Sisters” dhe “The Tëins Brighton” ose “The Brighton Conjoined Tëins”.

Jeta e hershme

Daisy dhe Violet si fëmijë

Një kopje mjekësore e lindjes dhe një përshkrim i binjakëve u sigurua nga British Medical Journal dhe nga mjeku, James Augustus Rooth , i cili ndihmoi që ato të lindnin. Ai raportoi se më pas Shoqata Mjekësore-Kirurgjike e Sussex e mori në shqyrtim  ndarjen trupore të vajzave , por vendosi njëzëri kundër kësaj teknike,  pasi besohet se operacioni me siguri do të çonte në vdekjen e të paktës të njërës nga binjaket. Ai vuri në dukje se këto binjake ishin të parat që lindën në Mbretërinë e Bashkuar të bashkuara dhe  do të mbijetonin për më shumë se disa javë.

Një sipermarrese cirku , Mary Hilton, e cila  ndihmoi në lindjen e fëmijës, me sa duket pa nje perspektivë komerciale në to, dhe në mënyrë efektive i bleu ato nga nëna e tyre dhe i mori nën kujdesin e saj. Vajzat  u shfaqën  për herë të parë përpara  Mbretëreshës së Armëve në Brighton, por më vonë u zhvendosën në një kabare  të  quajtur Evening Star . Sipas autobiografisë së motrave, Mary Hilton me burrin dhe vajzën e saj i mbajti binjaket nën kontroll të rreptë duke i dhunuara ato fizikisht   Ky çift i përdorte vajzat të këndonin dhe të kërcenin në publik.Përktheu nga Anglisht :G.M

Daisy dhe Violet Hilton me Meyers c. 1927

Karriera

Motrat Hilton fillimisht intepretuan  në Britani në vitin 1911 (3 vjeç) si “Binjaket e Bashkuar”. Mary Hilton i çoi ato në një turne nëpër Gjermani, pastaj në Australi, pastaj në  vitin 1916 në SHBA. Kontrollorët e tyre mbanin të gjitha paratë e fituara nga motrat. Në vitin 1926,Bob Hope formoi një akt koreografik me motrat, të cilët kishin një mënyrë vallëzimi të veçantë. Kur Mary Hilton, kujdestarja e tyre  vdiq  vajzat u lanë në dorë të vajzës së Marisë, Edith Meyers, dhe bashkëshortit  të  Edith Meyer Meyers, një ish-shitës i balonave.

Çifti mori përsipër menaxhimin e binjakeve. Në fakt ato u mbajtën  kryesisht si skllave, rriheshin  nëse nuk bënë ashtu siç dëshironin çifti Meyers-ët. Çifti i mbajti binjaket larg nga sytë  e publikut për një kohë dhe i trajnuan ato të performonin  në  muzikën  xhaz . Violeta  ishte një saksofoniste e aftë dhe Daisy një violinisete. Ato jetonin në një rezidencë në San Antonio  të Texas. Regjstri i popullsisë sa asokohe  , i vitit 1930 i pasqyronte  binjaket si mbesa të Meyer Meyers.

Në vitin 1931, motrat paditën menaxherët e tyre, duke fituar lirinë nga kontrata e tyre dhe 100,000 dollarë amerikanë për dëmshpërblim.  Ato  shkuan në “vaudeville” si “The Hilton Sisters ‘Revue”. Daisy në këtë kohë i lyen flokët e saj bjonde dhe të dy motrat filluan të veshin veshjet e ndryshme në mënyrë që të jenë të dallueshme. Përktheu nga Anglisht :G.M

Menjëherë pas fitimit të lirisë së tyre  nga Meyers, motrat Hilton lundruan në Britani të Madhe në Berengarinë në dhjetor 1932.  Kaluan kohën më të madhe të vitit  1933 në Britani të Madhe dhe u kthyen në SHBA në tetor 1933.

Violet filloi  të ketë një marrëdhënie me muzikantin Maurice Lambert dhe aplikuan në 21 shtete për një licencë martese, por gjithnjë kjo kërkesë  u refuzua.

Në vitin 1932, binjaket u shfaqën në filmin Freaks . Më pas popullariteti i tyre u zbeh, dhe ato luftuan për të jetuar në biznesin e show-bizz

Në vazhdim

Në vitin 1936 Violet u martua me aktorin homoseksual James Moore si një marifet publiciteti.  Martesa zgjati dhjetë vjet në letër, por përfundimisht u anulua. Në 1941 Daisy u martua me Harold Estep, i njohur më mirë si balerin Buddy Saëyer, i cili ishte gjithashtu  ishte homoseksual. Martesa zgjati  vetëm dhjetë ditë.

Në vitin 1951 ato luajti në një film të dytë, ” Chained for Life” , një film i bazuar në jetën e tyre. Më pas ata ndërmorën paraqitje personale në shfaqje të dyfishtë të filmave të tyre.

Shfaqja e fundit publike e motrave Hiltons ishte hipur në një makinë-në në 1961 në Charlotte, të Karolinas së Veriut . Menaxheri i tyre i turneu i braktisi atje, dhe pa mjete transporti ose të ardhura, ata u detyruan të kërkonin  për  punë në një dyqan të ushqimor, dhe ku aty  punuan për pjesën tjetër të jetës së tyre.  Më 4 janar 1969, pasi nuk arritën të paraqiten në punë, shefi i tyre e lajmëroi  policinë. Binjaket u gjetën të vdekura  në shtëpinë e tyre, viktima të gripit të Hong Kongut . Sipas një hetimi mjeko-ligjor, Daisy vdiq e pari , ndërsa  Violet vdiq midis dy dhe katër ditëve më vonë. Ato u varrosën në Varrezat në Laën West në Charlotte, Karolina. Përktheu nga Anglisht :G.M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *